Psychosociale therapie

Als psychosociaal therapeut begeleid ik je bij problemen die je op dit moment in je leven ervaart. Ik kijk naar de samenhang van lichamelijke, psychologische, spirituele en sociale omgevingsfactoren. Is er een probleem in één van deze gebieden, dan raak je uit evenwicht. Het doel van de therapie is je zelfoplossend vermogen aan te spreken en je welzijn te vergroten.

Mijn aanpak is op maat. Ik werk resultaatgericht en met diepgang. Er is aandacht voor de praktische kant en voor de onderstroom. Je krijgt meer inzicht in jezelf, de persoonlijke achtergrond van je vraag en je leert je emoties beter hanteren. Daarnaast geef ik concrete handvatten en tips. Ik geloof in de eigen creativiteit en kracht van mensen. Mijn methodes zijn daarop afgestemd: oplossingsgericht en narratief werken(gebruik maken van jouw krachtbronnen en oplossingen). Bij het aanpakken van emotionele stress pas ik Rationele Emotieve Therapie toe. Bij zingevingsvragen zet ik kernreflectie in (het onderzoeken van jouw hogere levensdoelen en idealen). Voor het vergroten van zelfinzicht, keuzevraagstukken of het oefenen met nieuw gedrag zet ik Voice Dialogue of Voicedrama in. Ook creatieve technieken (auto-biografisch schrijven, tekenen, metaforen) behoren tot de mogelijkheden. De methode(n) stem ik altijd af op jouw wensen en mogelijkheden.

Mensen komen bij mij met de volgende vraagstukken:

  • Belangrijke keuzes en beslissingen: hoe krijg ik helder waar ik echt voor kies bij keuzeproblemen op het gebied van werk, relaties, studie?

  • Stress en burnout: wat levert spanning op; welke oude ineffectieve gedragspatronen kom ik tegen; hoe zorg ik beter voor mezelf; hoe bewaak ik mijn grenzen; hoe ga ik beter met mijn energie om; hoe raak ik weer geïnspireerd?

  • Negatieve emoties: het verminderen van spanningsklachten, het overwinnen van sociale angsten, faalangst, hoogtevrees; traumatische gebeurtenissen; emotioneel last hebben van fysieke beperkingen.

  • Communicatieproblemen: hoe blijf ik bij mezelf in contacten met belangrijke anderen; hoe kom ik op een gezonde manier voor mijn belangen op.

  • Zelfvertrouwen: hoe krijg ik meer vertrouwen in mijzelf; hoe verminder ik mijn zelfkritiek; hoe ga ik beter om met kritiek van anderen; hoe verminder ik mijn perfectionisme?

  • Zingeving: wat wil ik ten diepste, waarmee voel ik echt verbinding? Hoe geef ik mijn leven zin en vorm na een ingrijpende verandering zoals echtscheiding, een ingrijpende ziekte of verlies van een dierbare?

Gemiddeld zijn 3 tot 6 gesprekken nodig. De kosten bedragen € 80,00 per uur incl. btw. Ik ben Registertherapeut BNG en lid van de Vereniging van Integraal Therapeuten. Een gedeeltelijke vergoeding van de kosten door de zorgverzekeraar is daardoor mogelijk.