Provocatieve Coaching


“Er is goed, er is kwaad en er is humor”
- Frank Farrely


Bij Provocatief Coachen hou ik je met opzet een lachspiegel voor. Ik overdrijf je probleem, gevoelens, manier van denken, doe je absurde oplossingen aan de hand of geef absurde verklaringen. Net zolang totdat je een emotionele reactie geeft. Meestal in de vorm van een lach, soms ook met een (verborgen) traan. Het is mijn bedoeling je te raken, maar niet om je af te zeiken. Of om flauwe moppen te tappen die niets met jou te maken hebben. Door mijn plaagstoten word je op het verkeerde been gezet. Na een eerste verwarring zorgt dat verkeerde been er vaak snel voor dat je – ondanks mijn geveinsde twijfels – toch stappen zet in de door jou gewenste richting. Of je kan na mijn plagerijen lastige situaties of ineffectief gedrag van je zelf of anderen beter accepteren.

Wat voor effect geeft provocatieve coaching nu precies?

  • Assertiviteit (hou op met je spelletjes, dit is serieus)
  • Realiteit toetsen (het is waar dat ik nooit geprobeerd heb te stoppen met roken)
  • Zelfverdediging (dat weet ik heus wel hoor!)
  • Je positief uiten over de ander (ik weet niet hoe, maar het lijkt wel of het goed helpt, die fratsen van jou)
  • Jezelf waarderen (je kunt zeggen wat je wilt, ik heb veel bereikt)
  • Vertraagd inzicht (na verwarring/irritatie komen de puzzelstukjes bij elkaar)
  • Relativeren (het is niet zo erg als ik altijd heb gedacht; ik kan meer aan dan ik dacht)

Voor wie en voor welke problemen?

Als klant moet je tegen een stootje kunnen. Over moed, lef en incasseringsvermogen beschikken. Sommige mensen weten van zichzelf dat zij het beste leren van een “harde leermeester”. Anderen willen met meer lucht en humor met problemen omgaan, ze willen uit een sombere put komen. Provocatieve coaching werkt ook wanneer normale coaching te langzaam gaat of te weinig oplevert. Door te provoceren daag ik je uit jouw doelen (eindelijk) te realiseren, of in je situatie te berusten. Zelfs na één sessie kun je al resultaten boeken en effectiever functioneren.

Familieruzies, conflicten met collega’s, lastige bazen, ergernissen over buren, knellende oude gedragspatronen, vastgeroeste overtuigingen, klem zitten met moeilijke klanten, een team dat je tot het uiterste drijft, afvalproblemen, verslavingen. Met provoceren zijn er weinig problemen die niet “behandeld” kunnen worden.

Wie durft?