Autobiografisch schrijven

Wat is een autobiografie?

Een autobiografie is een levensverhaal, opgetekend door de schrijver zelf. Het is een persoonlijk onderzoek naar belangrijke levenservaringen in de verschillende fasen van je leven aan de hand van diverse thema’s. Wie ben ik en waar gaat het mij om in het leven?

Autobiografisch schrijven: een reis door het landschap van je leven

De werkwijze van autobiografisch schrijven is eenvoudig en laagdrempelig. Korte schrijfoefeningen en technieken om herinneringen naar boven te halen stimuleren je stil te staan bij stoffige, spannende, bruisende of ondergesneeuwde gebeurtenissen. Door zo te schrijven, individueel, of in een groep, kun je een rode draad of belangrijke thema’s in je levensloop ontdekken. Deze ontdekkingen kunnen ertoe leiden dat je nieuwe wegen in jouw landschap inslaat, of dat je juist helemaal tevreden bent in je huidige “landschap”. Autobiografisch schrijven is ontdekkend, inspirerend, inzichtgevend, lichtvoetig, soms confronterend. Hoe ziet jouw reis eruit?

Diverse begeleidingsvormen

  • Individueel autobiografisch schrijven.

Aan de hand van jouw vragen over persoonlijke ontwikkeling en/of werk kijk en bewerk je deze vragen via gerichte schrijfopdrachten en andere werkvormen (bijvoorbeeld een autobiografie lezen met gerichte opdrachten). Via het schrijven krijg je inzicht in je situatie, ontdek je nieuwe mogelijkheden of je ervaart het schrijven als baken bij onrustig tij in je leven.

  • Workshop autobiografisch en creatief schrijven.

Inspirerende, stimulerende schrijfoefeningen en associatie-oefeningen krijg je aangereikt in deze eenmalige workshop van 2 uur. Op een ontspannen en speelse manier maak je kennismaken met deze twee schrijfvormen. Deze workshop verzorg ik, in overleg met een opdrachtgever, op een passende locatie.


  • Op de website staat onder Tips en links een artikel over autobiografisch schrijven “Hersenspoeling met de pen”.